De onzin van rust
De onzin van rust.
Sabine zit bij hij in de praktijk. Ze is een jonge dame van 37 jaar. Ze is directie secretaresse bij een groot bedrijf met aanzien. Ik begrijp dat ze tevreden zijn over het werk dat ze levert. Ze verdient goed. Ze heeft een leuke man en twee kinderen van 6 en 8. Bij de tennisvereniging doet ze nog vrijwilligerswerk. Ze gaan elk jaar op vakantie en ook nog weleens een weekend weg. Kortom, ze heeft een prima leven, en niks te klagen vind ze zelf.
En toch knaagt het. Ze merkt dat ze onrustig is in haar hoofd. Er komt ook veel op haar af. Drukke tijd achter de rug met thuiswerken, thuis school, ouders waar ze zorg voor had. De tennisclub lag ‘gelukkig’ even stil. Ze betrapt zich er op dat ze ‘gelukkig’ zegt, terwijl ze het heerlijk vindt om daar te helpen. Maar ze kan het er nu even niet bij hebben.
Als gevolg van deze onrust is ze stressig, minder geduld met de kinderen, haar gedachten cirkelen voortdurend rond in haar hoofd, vergeet dingen, ze is onrustig en krijgt kleine lichamelijke klachten. Een schouder die wat zeurt en vaak buikkrampen.
Als ik vraag ‘waar heb je behoefte aan’, zegt ze ‘rust’. ‘Ik wil gewoon rust in mijn hoofd’.
Ik denk dat dit een herkenbare situatie is voor velen.
De mythe van rust
We hebben onrust in ons hoofd en willen dat dit stopt. ‘Ik wil gewoon rust in mijn hoofd’.
Maar wat is rust?
Hoe zie jouw rust er uit?
Want dat is nog al een verschil. Voor mij is rust een wandeling door bos of op het strand. Een collega waarmee ik kort geleden sprak verlangde ook naar rust. Haar rust was weer tijd hebben om te bootcampen. Weer een ander wilde als rust lekker op vakantie naar de camping waar ze vaker komen.
Tot rust komen.
Als we het druk hebben, chaos in ons hoofd van de gedachten die altijd maar door gaan, dan verlangen we naar rust.
Maar je zult nooit tot rust komen als je niet weet hoe jouw rust er uit ziet. De voorbeelden hierboven, deze mensen weten hoe hun rust eruit moet zien.
Vele klanten die komen verlangen naar iets dat rust genoemd wordt, maar hebben hier geen beeld bij.
Zonder beeld of idee van hoe je ‘rust’ eruit moet komen te zien, vind je het ook niet.
En kom je nooit tot rust.
De uitleg van rust is voor iedereen anders. Wat is ‘tot rust komen’ voor jou?
Klopt het woord rust wel?
‘Je moet rustig aan doen’. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar als ik hoor om me heen hoe vaak dit advies onderling gegeven wordt staat dit misschien wel op nummer 1 van de ‘adviezen lijst’.
En dan knikken mensen. ‘Ja, je hebt gelijk’. En gaan gewoon door met het leven dat ze leven. En verzuchten ook nog: ‘hij (of zij) heeft makkelijk praten. Ik kan helemaal geen rust nemen wat dit en dat en zus en zo moet nog gebeuren’. Ze worden misschien zelfs een beetje geïrriteerd bij dit advies.
Iedereen heeft een andere definitie van rust.
Het woord rust kan best een ‘allergie’ opwekken. Een onderhuidse irritatie die je voelt. Waar je een beetje nukkig van wordt. ‘Iedereen heeft het maar over rust’. Ikzelf eerlijk gezegd ook. In mijn blogs heb ik het vaak over het verlangen naar rust. Van stress naar rust. Is dat niet wat we allemaal willen?
Maar op deze manier wekt rust juist onrust. Of zelfs verzet.
Herken je dit? Dat je een beetje onrustig wordt van de roep om rust?
Wat is jouw definitie van rust? Wil je dit delen om anderen te inspireren?
Rust of kalmte?
Vorig jaar zomer zat ik op een bankje aan een meertje in de vroege ochtend. Het was nog heerlijk rustig op de camping in de Franse Vogezen. Met de eerste stralen van de zon op mijn armen, las ik het boek van Brené Brown: Durf te Leiden. Ik ben een fan van de boeken van Brené Brown omdat ze rechtuit schrijft en haar eigen worsteling laat zien. Wat ze vervolgens oppakt in gedegen onderzoek. Als onderzoeksprofessor aan de universiteit van Houston onderzoekt ze vraagstellingen in de thema’s moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie.
Daar op dat bankje aan het water las ik over hoe je rust kunt creëren door het om te zetten naar kalmte.
Kalmte kun je ook in een activiteit merken. Mindfulness gaat uit van kalmte. Met kalmte de activiteit beleven. Brené Brown definieert kalmte als volgt ‘voor perspectief zorgen en mindfulness beoefenen terwijl je emotionele activiteit weet te beheersen’.
‘De emotionele activiteit weet te beheersen’. Daar zit de bottleneck voor velen. Overprikkeling, stress, negatieve gedachten zijn uitingen dat de emotionele activiteit niet beheerst wordt.
Door bijvoorbeeld mindfulness te beoefenen. Of te kijken wat er zorgt voor overprikkeling en stress. Je negatieve gedachten om te zetten in een positieve mindset ontstaat kalmte.
Ok leuk, waar blijven de tips?
Je mag deze vragen voor jezelf beantwoorden. Schrijf ze op, dan gaan ze beter voor je werken.
1. Definieer ‘rust’ voor jezelf. Wat houdt rust in? Wat heb je nodig voor rust?
2. Wat gebeurt er voor jou als je rust omzet in kalmte?
3. Waarom heb je behoefte aan rust? Waar loop je nu tegenaan?
4. Ga, liefst in stilte, zitten. Concentreer je 20 sec op je ademhaling. Sluit je ogen en stel je voor dat alles mogelijk is. Er zijn geen beperkingen in geld, opleiding, tijd, plaats enzovoort. Geen beperkingen. Wat zou je dan het liefste nu doen?
5. Doe je wel echt waar je blij van wordt en waar je goed in bent? Zo niet, is dat de reden waarom je stress ervaart?
6. Wat moet er veranderen om ook daadwerkelijk rust en kalmte te kunnen ervaren?
Dit zijn pittige vragen. Sta er serieus bij stil. Je kunt heel veel geld en tijd investeren in training om ‘rust’ te vinden. Maar als je door gaat met het oude leven wat de onrust veroorzaakt heeft, is het zonde van de investering.
Een mooie uitspraak is ‘we kunnen problemen niet verhelpen met dezelfde mindset die ze ook veroorzaakt heeft’. Oftewel ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’ (Albert Einstein).
Verzuchten dat je naar rust verlangt, is zeggen dat je leven momenteel een chaos is. Los het op.
Wil je meer lezen?
Download hier het gratis E-book ‘HSP in de jungle’. Voor (hoog)sensitieve mensen die overprikkeling ervaren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!