Afwijzingsgevoeligheid
Rejection Sensitivity
Wat is afwijzingsgevoeligheid?
Afwijzingsgevoeligheid, ook wel Rejection Sensitivity genoemd, is de angst voor de afwijzing door anderen. De angst dat wat jij doet niet goed genoeg is en dat jij daar op afgewezen wordt.
Veel mensen zijn zich niet bewust dat dit één van de kernproblemen kan zijn waarom ze niet in flow komen. De basis waarom mensen niet hun beste zelf laten zien. En waarom we steeds maar bezig zijn met de ander naar de zin te maken, te pleasen, aan te passen en voelen wat een ander nodig heeft. Wat een energie zijn we hieraan kwijt.
Afwijzingsgevoeligheid als fundament
Afwijzingsgevoeligheid ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Goedbedoelde aanwijzingen van ouders kunnen als afwijzing gevoeld worden. Of er is concrete afwijzing. Ook op school kunnen afwijzende opmerkingen of een blik al genoeg zijn om (vaak onbewust) te concluderen dat je niet goed genoeg bent.
Gepest worden is vaak ook een oorzaak van het ontstaan van afwijzingsgevoeligheid. Je bent afgewezen op iets van jezelf, bijvoorbeeld je kleding, je gedrag of je uiterlijk. Dus ga je aanpassen en zorgen dat je niet meer opvalt.
Ervaring
Zo was ook mijn ervaring. Mijn moeder had veel goedbedoelde ‘aanwijzingen’ en daarmee ontstond bij mij de boodschap ‘ik doe alles fout’. Op de middelbare school ben ik veel gepest. Letterlijk afgewezen doordat ze me een andere naam gaven. Ik bestond zelf niet meer. Resultaat was dat ik me wegcijferde en in alles eerst naar anderen keek en dat als voorbeeld over nam. Doodvermoeiend.
Ik kwam niet vooruit, deed veel en toch kon ik nergens in floreren. Liet anderen vaak het succes hebben waar ik hard voor gewerkt had.