Afwijzingsgevoeligheid

Rejection Sensitivity

Wat is afwijzingsgevoeligheid? 

Afwijzingsgevoeligheid, ook wel Rejection Sensitivity genoemd, is de angst voor de afwijzing door anderen. De angst dat wat jij doet niet goed genoeg is en dat jij daar op afgewezen wordt.

Veel mensen zijn zich niet bewust dat dit één van de kernproblemen kan zijn waarom ze niet in flow komen. De basis waarom mensen niet hun beste zelf laten zien. En waarom we steeds maar bezig zijn met de ander naar de zin te maken, te pleasen, aan te passen en voelen wat een ander nodig heeft. Wat een energie zijn we hieraan kwijt.

Afwijzingsgevoeligheid als fundament

Afwijzingsgevoeligheid ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Goedbedoelde aanwijzingen van ouders kunnen als afwijzing gevoeld worden. Of er is concrete afwijzing. Ook op school kunnen afwijzende opmerkingen of een blik al genoeg zijn om (vaak onbewust) te concluderen dat je niet goed genoeg bent.

Gepest worden is vaak ook een oorzaak van het ontstaan van afwijzingsgevoeligheid. Je bent afgewezen op iets van jezelf, bijvoorbeeld je kleding, je gedrag of je uiterlijk. Dus ga je aanpassen en zorgen dat je niet meer opvalt.

Ervaring

Zo was ook mijn ervaring. Mijn moeder had veel goedbedoelde ‘aanwijzingen’ en daarmee ontstond bij mij de boodschap ‘ik doe alles fout’. Op de middelbare school ben ik veel gepest. Letterlijk afgewezen doordat ze me een andere naam gaven. Ik bestond zelf niet meer. Resultaat was dat ik me wegcijferde en in alles eerst naar anderen keek en dat als voorbeeld over nam. Doodvermoeiend.

Ik kwam niet vooruit, deed veel en toch kon ik nergens in floreren. Liet anderen vaak het succes hebben waar ik hard voor gewerkt had.

Van ‘niet’ naar ‘ik ben goed genoeg’

Eenmaal ontwikkelde afwijzingsgevoeligheid zorgt ook dat in nieuwe situaties er een ‘self-fulfilling prophecy’ ontstaat en je afwachtend bent. Je bent als het ware in afwachting van de nieuwe afwijzing. Er ontstaat misinterpretatie en dus zal een blik of een woord al snel als afwijzing ontvangen worden, en blijft dit patroon bestaan.

Het masker van afwijzingsgevoeligheid

Mensen met afwijzingsgevoeligheid zetten vaak een masker op. Je gaat je aanpassen, pleasen, een masker opzetten van hoe wat jij denkt dat de ander van jou verwacht. Het gevoel niet ‘echt’ te zijn of zelfs ‘versmelten’ met de behoeften van anderen. Wachtend op waardering, bevestiging of erkenning.

Hoe pak je dit aan?

Weten hoe ik je hierbij kan helpen? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend Zelfvertrouwen Boost gesprek. Ik luister en samen kijken we wat voor jou het beste werkt.

Zet afwijzingsgevoeligheid om in vertrouwen

Neem nu contact op

voor het Zelfvertrouwen Boost gesprek,

vul het contactformulier in

en ik neem contact met je op.

Mail voor het Zelfvertrouwen Boost gesprek

Je staat niet alleen

Veel, vaak hoogsensitieve, mensen worstelen met afwijzingsgevoeligheid.  Weet dat je daarin niet de enige bent. Jezelf erkennen en daarmee naar de ander toe treden is een prachtig doel.

Lees de ervaringen van meerdere mensen die met meer zelfvertrouwen in de wereld staan en emotionele veerkracht hebben ontwikkeld.

Inmiddels heb ik meerdere mensen verder geholpen zodat ze met zelfvertrouwen hun beste zelf laten zien.

“Ik was een controlfreak. Ik controleerde mijn eigen acties, maar ook die van mijn dochter. Niks was perfect, het kon altijd beter. Onvoldoende op school, ik had er meer last van dan mijn dochter. Al snel werd duidelijk dat ik dit deed omdat ik bang was een fout over het hoofd te zien en dat mensen met dan stom zouden vinden. Stomme collega die fouten maakt, stomme moeder dat die haar dochter een onvoldoende laat halen. Dat soort gedachten. Het inzicht dat dit ging over mijn angst om afgewezen te worden gaf, misschien gek, juist rust. We hebben gewerkt aan overtuigingen zoals ‘ik mag fouten maken’ en ‘wat jammer dat mijn dochter een onvoldoende heeft, het komt gerust goed met haar’. Nu betrap ik mijzelf weleens op een foutje, maar kan ik er om lachen ‘kan gebeuren, volgende keer beter’. Wat een opluchting!”

Marieke

“Niemand liet ik dichtbij komen, en ik was mijn eigen kracht kwijt. Mijn wens was om meer in verbinding met mijzelf te komen, dus contact opgenomen voor coaching bij Gerdien. Ik ben nota bene zelf een zorgprofessional, maar had niet het idee dat ik voor mijzelf zorgde. Ik was alleen maar bezig met de ander en voelde weinig levensvreugde. Hier hebben we aan gewerkt. Ik voel me lichter en merk een diepe innerlijke rust. Ik accepteer dat de afwijzingsgevoeligheid soms nog steeds de kop op steekt, ik herken het beter en kan tegen mijzelf zeggen ‘ik mag voor mijzelf kiezen’. 

Moniek

“Ik vergeleek mijzelf steeds met anderen, en die waren altijd beter dan ik. Ik stond voor mijn gevoel altijd ‘onderaan’. En dus ging ik afkijken en deed wat zij deden, kleding die ze aan hadden, sport die ze deden. Ik was zo bang om afgewezen te worden en wilde zo graag gezien worden en steeds lukte het maar niet. Geen idee dat ik het patroon eigenlijk zelf liet bestaan. Als een collega gek keek, dacht ik dat het aan mij lag. ‘Ik ben goed genoeg zoals ik ben’ was de sleutel die me rustiger gemaakt heeft. Daar ben ik heel dankbaar voor”.

Kelly

Afwijzingsgevoeligheid en hoogsensitiviteit

Mensen met de eigenschap van hoogsensitiviteit hebben vaak meer last van afwijzingsgevoeligheid of Rejection Sensitivity. Dit komt omdat de spiegelneuronen meer ontwikkeld zijn waardoor we de emotie van de ander waarnemen alsof dit de emotie van onszelf is (bron: boek ‘Prikkels bijten niet’ van Saskia Klaaysen). Wanneer iemand gevoelig is voor afwijzing nemen we deze interpretatie vaak persoonlijk op.

Herken je dit en/of denk je dat je hoogsensitief bent, kijk dan op de pagina Hoogsensitiviteit om meer hierover te weten te komen en doe de test.