Herken je dit?
Weer in hetzelfde rot patroon getrapt? Opnieuw boos op jezelf omdat je had voorgenomen dat je minder suiker zou eten en nu het je toch die chocoladereep weer helemaal opgegeten? Je zou eerder naar bed gisteravond, niet gedaan, dus nu ben je weer zo moe.
Of weer verstrikt geraakt in dat eeuwig schuldgevoel waardoor je niet goed aangegeven hebt wat je werkelijk wilt? En nu weer voor anderen aan het werk bent?
Ben je hooggevoelig en is dit herkenbaar? Hoe zou het voor je zijn wanneer je begrijpt waarom dit steeds weer gebeurd? Wanneer mensen begrijpen waarom ze de dingen doen die ze doen is dat stap 1 om deze patronen te doorbreken. Op die manier ervaar je rust. Je ontwikkelt zelfvertrouwen en kunt je grenzen gaan vinden.
Door de patronen die jou niet dienen los te laten, kies je voor het geweldige avontuur van moedig en bang zijn. Op hetzelfde moment.
B. Brown/G. Keizer
Waarom hardnekkige patronen loslaten?
Probleem: je doet niet wat je moet doen en je zit jezelf in de weg.
Het gevolg van deze belemmerende patronen is dat mensen stil blijven staan. Ze blijven in dezelfde stress zitten. Houden een ongezonde relatie aan. Blijven ongezond leven. Of houden misschien zelfs een verslaving in stand.
Op deze manier saboteren mensen hun eigen vooruitgang. Hun eigen kans op rust en een vrij leven. Mensen gijzelen zichzelf door in deze patronen te blijven hangen.
Welke consequenties heeft dit op de korte en de lange termijn?
Op de korte termijn kan zo’n patroon even ‘veilig’ voelen. Juist omdat je dit gewend bent en een ander patroon je uit je comfort zone haalt.
Gevolgen op DNA niveau.
Op de lange termijn ontstaat stress dat opgeslagen wordt. Waarschijnlijk is de stress al volop aanwezig. Dr. Bruce Lipton, celbioloog en oud-docent aan de universiteit van Wisconsin schrijft in zijn boek ‘de Biologie van de Overtuiging’ dat negatieve overtuigingen en stress op DNA niveau veranderingen kunnen aanbrengen. Daardoor ziet men negatieve patronen door families heen ‘sijpelen’ en noemen we dat ‘het zit in de genen’. Wat blijkt is dat niet de genen ons gedrag (onze patronen) bepalen maar dat deze genen beïnvloed worden door onze eigen wereld en hoe we deze creëren.
Dat is goed nieuws! Dat betekent dat ongewenste patronen veel makkelijker te doorbreken zijn. We veranderen ons gedrag en daarmee veranderen onze patronen. Klinkt simpel. Dat is het ook, en toch lukt het niet.
Wat kunnen oorzaken zijn van deze hardnekkige patronen?
Overtuigingen.
We krijgen die mee in ons leven. Door opvoeding, school, vrienden, collega’s etc. krijgen we allerlei meningen en ervaringen mee. Hiervan worden eigen waarheden gemaakt die als een wetboek neerschreven worden in ons onderbewustzijn.
In alles wat we doen, doen we 95% onderbewust (maar 5% is bewust)! Het meeste handelt dus vanuit ons onderbewustzijn.
Een voorbeeld: ik ben ondernemer, heb een praktijk. Op de middelbare school ben ik gepest. En als jong volwassene gestalkt. Twee redenen om bij mij de overtuiging dat het veiliger was om ‘niet gezien’ te worden. Nu ik een praktijk heb, is het essentieel om gezien te worden. Geen zichtbaarheid, geen mensen die me vinden zodat ik ze verder kan helpen. Het omzetten naar de overtuiging: ‘Ik ben veilig als ik zichtbaar ben’ is heel waardevol geweest voor mij.
‘Het is mijn missie om mensen zelf het leven die wending te geven in de meest gewenste richting. De werkelijke verandering naar rust, zelfvertrouwen en vrijheid.’
Gerdien Keizer
Misschien onverwachte oorzaak?
Mogelijk ben je een Alleengeboren Twee- of Meerling?
Als je je herkent in dit verhaal, zou het heel goed kunnen zijn dat je een overlever bent. Uit onderzoek is gebleken dat in de baarmoeder 10% van de zwangerschappen begint als twee- of meerling. Terwijl maar zo’n 1,5% ook echt als twee- of meerling geboren wordt. Tijdens de zwangerschap overlijden er dus embryo’s of foetussen. Helaas is dit een beslissing van Moeder Natuur. Echter is door onderzoek gebleken dat de overlevers hiervan, de Alleengeboren Tweeling of -Meerling, karaktereigenschappen heeft die alleen deze groep mensen herkent. Wanneer mensen deze eigenschappen in zichzelf herkennen vallen vaak alle puzzelstukken in elkaar. Mensen voelen zich vaak ‘anders dan anderen’, van jongs af aan al.
Herken je je in dit verhaal? Lees dan hier meer over deze eigenschappen
Van zelfsabotage naar sterk op een eigen plek staan
Zelfsaboterend gedrag kan erg hardnekkig zijn bij Alleengeboren Tweelingen of -Meerlingen. Door het verlies van een broertje of zusje wat ervaren wordt in de baarmoeder, is het heel goed mogelijk dat iemand ‘niet op zijn eigen plek gaat staan’. Door wisselende identificatie met de overleden broer of zus worden eigenschappen gezien die wisselen. Zoals perfectionisme op het ene vlak van ons leven, en slordigheid in het andere. Mensen herkennen dat ze zich zelf dwarszitten door schadelijk gedrag (verslaving, overeten, te weinig rust, uitstelgedrag) terwijl ze dat op andere momenten weer zo loslaten. Het gaat een tijdje goed, en ineens is daar weer die valkuil. Zelf herken ik dit zeer zeker.
To release the energy of your true self you have to own it, acknowledge it and just set it free.
Althea Hayton
Zelf vertrouwen door jezelf te vertrouwen
Wanneer we ons voornemen om bepaald gedrag niet meer te gaan doen en we vervallen toch weer in dat patroon, betekent dat op onderbewust niveau we teleurgesteld in onszelf zijn, we hebben ons niet aan onze eigen afspraak gehouden en de conclusie is dat we zelf niet te vertrouwen zijn.
Stoppen met roken en je begint weer. Vroeg naar bed en de klok wijst weer 02:00 aan. Hoe komen die chips in de kom? Je zou hiermee stoppen. En waarom heb je weer uren op de bank doorgebracht met netflix terwijl je wilde wandelen?
Eén van de eigenschappen die mensen het liefste willen ontwikkelen is zelfvertrouwen. Maar hoe kunnen we zelfvertrouwen ontwikkelen als we onszelf niet vertrouwen? Het begint met jezelf aan je eigen afspraken houden.
Spreek met jezelf af dat je bepaald gedrag niet meer doet. Neem kleine stappen, één ding tegelijk. Een nieuwe gewoonte heeft 4-6 weken nodig om automatisch te worden. Volhouden dus. Het overwinningsgevoel is geweldig. Nieuw gedrag geeft nieuwe resultaten.
En start vandaag. Zonder excuses. Met overgave.
Zelfvertrouwen ontwikkel je alleen als je jezelf kunt vertrouwen.
“Ik heb al heel wat bereikt voor mijzelf. Toch kom ook ik nog zaken tegen die vragen om een “verdiepende” oplossing. Daarvoor ben ik naar Gerdien gegaan. Wat ik heel prettig vind is haar aandacht voor je situatie, ze denkt serieus met je mee. Ik vind Gerdien ook zorgvuldig, ze checkt regelmatig of zaken of meningen kloppen voor je! Kortom: ik vind haar erg aan te bevelen als coach!”
Helma
Gerdien luistert scherp en stelt de goede vragen om snel te achterhalen waar de pijn zit. Het is een bijzonder tafereel hoe ze die belemmerende overtuigingen in mijn onderbewuste omzet in overtuigingen die me rust en (zelf)vertrouwen geven. Door te werken met Gerdien leer ik beter wie ik ben en wat ik daar allemaal mee kan doen. Zó fijn!
Lindemarie