Faalangst

Faalangst is die verlammende angst die je voelt als je iets wilt of moet doen wat nieuw voor je is, of spannend is om te doen want faalangst komt op het moment dat je denkt iets te kunnen verliezen. Je kunt winnen als het goed gaat, maar de potentiële afwijzing of afkeuring als het niet perfect gaat, ligt op de loer als een groot wild dier met verwoestende tanden die in zijn hol ligt te wachten om jou te verscheuren als het niet goed genoeg gegaan is. Zie je het voor je? Of ervaar je dit ook zo?

Faalangst als een wild beest

De dreiging van dit wilde beest wat ligt te wachten met zijn afkeuring en afwijzing maakt dat veel van ons zich gaan aanpassen om dit gevaarlijke dier te ontwijken. Door harder te gaan werken, please gedrag te vertonen om het beest tevreden te stellen of we bevriezen. In actie komen lukt niet meer en stellen uit wat we moeten doen.

Lichamelijke reacties die bij faalangst passen zijn hartkloppingen, zweten, trillen, stotteren, slappe spieren, buikpijn, misselijk, hoofdpijn. Mentaal gaat je brein op slot. Je krijgt een black out of gaat hakkelend je verhaal vertellen.

Is dit herkenbaar voor jou? Weet je van jezelf dat wanneer iemand meekijkt, je minder goed laat zien wat je werkelijk kunt? Lees dan snel verder, want ik help je verder met de oplossing.

Van ‘niet’ naar ‘ik kan het wel’!

Hoe zou het voor je zijn als je de gedachten ‘ik kan het niet’, ‘het lukt me nooit’, ‘de ander is beter dan ik’, ‘ik heb niet de mogelijkheid om dit te bereiken’ en nog zoveel denk-zinnetjes die hierbij horen, achter je kunt laten zodat je afscheid neemt van die wurgende gedachten die zorgen dat jij niet van jezelf laat zien wat je werkelijk kunt?

Aan de wilgen met die stomme zinnen. Weg ermee.

Ze vervangen voor ‘ik kan het wel’, ‘wat ik doe is goed’, ‘de mogelijkheden om dat te doen wat ik graag wil, creëer ik zelf’, ‘ik heb vertrouwen in mijzelf’. Hoe klinken deze zinnen? Veel beter toch?

Brein in Balans

Bekend is dat een positieve denkwijze je stresslevels laat zakken en dan komt er rust en balans in je brein. Met een brein in balans kun je met vertrouwen je kennis en kunde delen met anderen.

Weg met die verlamming omdat je een rollenspel moet doen, vervang dit door het vertrouwen dat wanneer je een foutje maakt of iets onhandig doet, dàt precies het moment is waarop je sterker wordt en verder leert. Dit is een waardevolle gedachte.

Is dit omzetten lastig? Nee. Het omzetten van de belemmerende gedachten in helpende gedachten is een eenvoudig proces met een waanzinnig effect. En het gaat ook om de actie die je erna onderneemt.

Het effect is dat in de situaties waar je voorheen angst en verlamming voelde, nu met meer vertrouwen in het moment kunt zijn en niet meer bezig bent met de belemmeringen zoals ‘kan ik dit wel’ of ‘als ik maar geen fouten maak’. Hierdoor heb je meer ruimte om te leren en je beste zelf te laten zien. 

Weten hoe ik je hierbij kan helpen? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend Zelfvertrouwen Boost gesprek. Ik luister en samen kijken we wat voor jou het beste werkt.

Zet faalangst om in vertrouwen

Neem nu contact op

voor het Zelfvertrouwen Boost gesprek,

vul het contactformulier in

en ik neem contact met je op.

Mail voor het Zelfvertrouwen Boost gesprek

Je staat niet alleen

Lees hoe anderen faalangst overwonnen hebben en merk dat je alleen staat met faalangst.  Zoveel mensen voelen angst als er een prestatie verwacht wordt, en het maakt niet uit hoe groot of hoe klein de prestatie is. De angst is vaak hetzelfde.

Inmiddels heb ik meerdere mensen verder geholpen zodat ze met zelfvertrouwen hun beste zelf laten zien.

“Ik worstelde al lange tijd met faalangst en het gevoel dat ik nooit goed genoeg was. Dit maakte het voor mij moeilijk om voor mezelf op te komen, wat me in werksituaties vaak in de problemen bracht. Uiteindelijk leidde dit tot een burn-out, waardoor ik zonder werk thuis kwam te zitten. Dankzij de coaching heb ik geleerd om de beperkende gedachten die mij tegenhielden te herkennen en om te buigen naar het besef dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Hierdoor heb ik mijn zelfvertrouwen teruggevonden en ben ik uit deze moeilijke situatie gekomen. Ik sta nu sterker in mijn werk en merk dit ook in mijn dagelijks leven.”

Esther

“O, wat had ik een hekel aan de rollenspellen die ik in mijn opleiding moest doen. Ik was zó bang dat ik het niet goed deed dat ik juist stomme dingen ging zeggen. Al na de eerste sessie bij Gerdien ging het rollenspel zoveel beter. Ik dacht er helemaal niet meer zoveel over na en deed het gewoon. Wat een opluchting!”

Justine

“Ik had het niet meer naar mijn zin in het ziekenhuis waar ik werkte en wilde al jaren naar een ander ziekenhuis, dichterbij mijn huis. Maar ik durfde nooit te solliciteren, en had in het verleden ook al meerdere afwijzingen gehad. De gedachte ‘bij mij moet het allemaal moeilijk’ bleek me in de weg te zitten. Dit heb ik omgezet naar ‘ik straal met vertrouwen uit wie ik ben’. Het sollicitatiegesprek werd een feestje, ik ben aangenomen en ben zo trots op mijzelf dat ik dit aangegaan ben”.

Sonja

Faalangst en hoogsensitiviteit

Mensen met de eigenschap van hoogsensitiviteit hebben vaak meer last van faalangst omdat ze meer over de dingen nadenken, de prikkels van doen en denken dieper binnenkomen en langer nodig hebben om ze te verwerken. In al deze delen kunnen makkelijker belemmerende gedachten boven komen. En wat zullen anderen er van vinden?

Herken je dit en/of denk je dat je hoogsensitief bent, kijk dan op de pagina Hoogsensitiviteit om meer hierover te weten te komen en doe de test.