Mindset in sportprestaties

Mindset in Sportprestaties: De kracht van je gedachten

Gisteren had ik de kans om twee inspirerende workshops te geven over de invloed van mindset op sportprestaties. De afdeling Synchroonzwemmen van de Polar Bears nodigde me uit om met hun sporters te werken aan het versterken van hun prestaties door middel van positieve gedachten. Het doel? Leren hoe je je belemmerende overtuigingen herkent en ombuigt naar krachtige gedachten die je zelfvertrouwen en prestaties een boost geven.

Waarom je mindset belangrijk is in sport

In twee groepen, variërend van 8 tot 18 jaar, hebben we onderzocht welke gedachten sporters tegenhouden. Hoe kunnen ze deze omzetten naar helpende overtuigingen? Zelfs de jongste deelnemers realiseerden zich dat zelfvertrouwen een groot verschil maakt. Een meisje van 8 zei treffend: “Als je in jezelf gelooft, gaan de dingen veel makkelijker.”

Dit toont aan dat mindset al op jonge leeftijd gevormd kan worden. Helaas zie ik ook hoe veel sporters, jong en oud, worstelen met negatieve gedachten zoals: “Ik ben niet goed genoeg”, “De ander is beter”, of “Ik mag niet de beste zijn van mijn teamgenoten.” Zulke gedachten ontstaan vaak vanuit faalangst en blokkeren hun sportieve prestaties.

Hoe negatieve gedachten je sportprestatie beïnvloeden

Het is frustrerend om te zien hoe hard sporters trainen en toch niet de resultaten behalen die ze verdienen. Vaak ligt de oorzaak niet bij te weinig training, maar bij de negatieve overtuigingen die hun prestaties ondermijnen. Gedachten zoals “ik kan dit niet” of “ik faal altijd” beïnvloeden je vertrouwen en focus, wat leidt tot onderpresteren.

Gelukkig wordt de invloed van onze mindset steeds meer erkend, niet alleen in sport, maar ook in het dagelijks leven.

Van fixed mindset naar een groei mindset

Tijdens de workshop hebben we besproken wat een fixed mindset is: het idee dat je iets niet kunt en dat dit niet zal veranderen. Dit staat tegenover een groei mindset, waarbij je denkt: “Ik kan het nog niet, maar ik kan het leren.” Pippi Langkous zei het al: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Deze houding opent de deur naar ontwikkeling en succes.

Wat sporters zeggen over de workshop

De sporters waren enthousiast over de oefeningen en inzichten. Hier zijn enkele reacties:

  • “Door de visualisatie voelde ik die kracht weer en heb ik het plezier in zwemmen herontdekt” (sporter, 18 jaar)
  • “Het is fijn omdat je bewuster wordt van je gevoelens en gedachten en hoe je ermee omgaat” (sporter, 18 jaar)
  • “De oefeningen helpen me om positief te blijven denken, zelfs als ik gestrest ben” (sporter, 13 jaar)
  • “Fijn om te weten hoe ik een negatieve gedachte kan omzetten in een positieve” (sporter, 15 jaar)
  • “Het verhaaltje vond ik het leukste, het helpt me beter worden in synchroonzwemmen” (sporter, 8 jaar, na de visualisatieoefening)

Hoe je je mindset kunt trainen als een spier

Tijdens de workshop werkten we met technieken zoals visualisatie, ademhaling, bewustwording en focus. Hoewel een mindset niet in één uur veranderd kan worden, kun je het wel trainen, net zoals je een spier traint. Door dagelijks te oefenen, wordt een positieve mindset een vast onderdeel van je onderbewustzijn. Dit is net als leren fietsen of schrijven: als je het eenmaal onder de knie hebt, raak je het niet meer kwijt en zal je mindset in je sportprestaties sterker worden.

Zijn jouw sporters klaar voor mentale training?

Deze synchroonzwemsters zijn mentaal klaar voor het nieuwe wedstrijdseizoen! Beoefen jij, of iemand die je kent, een artistieke sport waarbij de jury je prestaties beoordeelt? En wil je ook een workshop volgen over mentale kracht en mindset? Laat een reactie achter met “workshop”, en ik stuur je meer informatie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *