“Tsja, ik weet niet”, zegt ze, “mag je op je werk aangeven ‘ik ben hoogsensitief en daardoor ervaar ik meer prikkels en heb ik langer tijd nodig om prikkels te verwerken, geef me even tijd?’ Wat denken mijn collega’s dan? ‘zwak vogeltje’? Ik zie ze al zuchten”

Hoogsensitief

Zomaar een willekeurig gesprek met een vrouw van in de dertig die me aanspreekt omdat ze me gevonden heeft op #Coachfinder. Ze is hoogsensitief en worstelt met de manier waarom ze haar hoogsensitiviteit op haar werk kenbaar mag maken en zo zichzelf te beschermen ten opzichte van de verwachtingen die zij meent dat anderen van haar hebben.

Ah, hier speelt meer mee hoor ik. Behalve dat ze zelf de overtuiging heeft ‘als je hoogsensitief bent, ben je een zwak vogeltje’ heeft ze ook nog een perceptie van wat haar collega’s er van zullen vinden. Dit is interessant.

En eigenlijk heb ik nu al een beetje te doen me de collega’s. Ze gaan het niet snel goed doen ten opzichte van een hoogsensitieve collega die er eigenlijk al vanuit gaat dat de wereld om haar heen hoogsensitiviteit zwak vindt en geen begrip zou kunnen opbrengen voor deze eigenschap.

Tsja, dat voelt best eenzaam weet ik.

De vraag die ik haar stelde was; “hoe kijk jij zelf tegen je hoogsensitiviteit aan”? Ze viel even stil. Keek eerst naar beneden, toen naar mij. En ze keek weg van mij toen ze het antwoord gaf: “ik vind mijzelf best een aanstelster als ik wil vragen om een rustige werkomgeving, of niet aanwezig te hoeven zijn bij de zoveelste vergadering”.

Bingo

Hoogsensitivelingen leggen vaak de schuld bij de ander neer dat ze zich niet begrepen voelen in hun hoogsensitiviteit. Maar hoe kun je van de ander begrip vragen als je communiceert vanuit een onderleggende belemmerende overtuiging (ik ben een zwak vogeltje, ik ben een aanstelster).
Ik vraag me af of veel hoogsensitieve mensen hun eigen eigenschap wel voldoende begrijpen om er mee naar voren te kunnen stappen?
En hoe doe je dat, je eigen hoogsensitieve eigenschap begrijpen? En begrip op brengen voor je eigen eigenschap (zijn twee verschillende dingen, ook al zijn het dezelfde woorden).

5 Tips voor het begrijpen en het begrip van- en voor je eigen hoogsensitiviteit:

Tip 1: onderzoek naar hoogsensitief zijn

Zoek een mooi schrijfboekje en noem het ‘mijn hoogsensitiviteit’. Schrijf (liefst dagelijks) wat je die dag gemerkt hebt van je hoogsensitiviteit.
Stel jezelf deze vragen:
a. Wat heb ik gemerkt van mijn hoogsensitiviteit?
b. Hoe heb ik mijn hoogsensitiviteit kunnen inzetten vandaag?

Tip 2: negatief en positief

Schrijf voor elke negatieve ervaring/gedachte, ook een positieve op die je gezien hebt van jezelf. Bijvoorbeeld: ik reageerde te snel te boos op de kinderen omdat ik overprikkeld thuis kwam van mijn werk. En: ik heb een creatieve oplossing bedacht voor dat ene dilemma waar mijn collega mee kwam.


Tip 3: Dagelijks ‘innerlijke wereld’- moment.

Door dagelijks naar je eigen innerlijke wereld te kijken, hier contact mee te maken, komt er rust en ga je meer helderheid krijgen in hoe jouw hoogsensitiviteit voor jou eruit ziet. Dit kun je doen door een rustige, fijne plek te kiezen en zorg ervoor dat je een minuut of 10 niet gestoord wordt. Zit of lig comfortabel en doe je ogen dicht of laat je ogen naar een rustig punt voor je kijken. En zit gewoon even. Zonder oordeel. Komen er gedachten boven die nu niet relevant zijn, laat ze weer voorbij drijven. Wees even hier en ervaar de rust, je binnenwereld, jezelf. Als je binnenwereld erg onrustig is, kun je op een notitieblok, je gedachten opschrijven zodat je ze (voor nu) kunt loslaten. Keer dan weer terug en ervaar je heldere binnenwereld.

Tip 4: creativiteit

Misschien past tekenen beter bij je? Door te tekenen, en het maakt niet uit wat, gebruik je andere delen van je hersenen dan wanneer je alleen met taal bezig bent (praten, schrijven). Door bv tekenen, schilderen, handwerken ga je meer uit je hoofd, in je lijf. Onderzoek heeft ook laten zien dat je cortisolspiegels dalen wanneer tekent, schildert, met klei werkt of welke creatieve manier voor jou fijn is. Cortisol wordt aangemaakt als je stress ervaart. Te lang en te hoog niveau van cortisol is op den duur schadelijk voor je. Hoogsensitieve mensen zijn hier nog wat meer gevoelig voor.

Tip 5: de natuur in

Zelfs in je lunchwandeling over een industrieterrein weet een hoogsensitief persoon de bomen en de struiken te vinden. Je merkt meer op, dus ook dat ene paarse bloemetje dat tussen de tegels groeit. Verbind je met het groen, het leven dat je om je heen ziet. Ookal zit je tussen ‘het beton’, overal is een stukje natuur te vinden. Heb je de mogelijkheid om een park, het bos of de duinen in te gaan, vooral doen! Beleef bewust de geur, de kleuren, de natuurgeluiden, het gevoel van koud of warm of de wind door je haren. Misschien proef je zelfs een beukennootje of nog een verdwaalde braam in deze tijd. Merk dat je inspiratie vergroot als je zo door de natuur loopt.

Dans en geniet van deze mooie eigenschap. Het brengt ‘ons hoogsensitivelingen’ heel erg veel moois. En soms werkt het tegen. De overprikkeling, de negatieve zelf praat, je niet gehoord en/of begrepen voelen. Het is balen. Bovenstaande tips helpen ook om dit meer te kunnen neutraliseren.
Werkt het niet in één keer? Nee, dat klopt. Zie het als een spier die je moet trainen. Iedere dag merk je dat het beter en makkelijker gaat. En het gaat sneller dan je denkt.

Meer weten of hoogsensitiviteit? Naast dat ik ervaringsdeskundig ben als hoogsensitief mens, coach ik al vele jaren hoogsensitieve mensen die krachtig en sterk in deze eigenschap willen staan en leiderschap nemen in hun hoogsensitiviteit.

Neem vooral contact op, ik spreek je graag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *