‘Sensitiviteit is klote’

‘Mijn sensitiviteit is klote’, zegt hij hardgrondig als hij tegenover me zit en we de uitkomst van de #balanskleurentest bespreken.
Hij is een succesvol ondernemer die veel goede keuzes heeft gemaakt binnen zijn bedrijf en daarom nu onbezorgd kan gaan genieten van de oogst van zijn harde werk. De combinatie van zijn sensitiviteit in leiderschap hebben hem gebracht waar hij nu is.
En toch is ‘sensitiviteit klote’.

Afkeuring

Wat is dat toch dat we onze eigen gevoeligheid, of wanneer anderen hun sensitiviteit laten zien, hier ongemakkelijk van worden? Het wegduwen of afkeuren?
Zijn dat echt de oude overtuigingen ‘als je gevoelig bent, ben je een watje’?
Ik heb eens een kinderarts horen zeggen dat (hoog)sensitiviteit onzin is. Dat was alleen een excuus voor allerlei klachten die niet bestonden. Ik schrok.

Wat is sensitiviteit nu eigenlijk en wat kan het je opleveren?

Sensitiviteit, ook wel bekend als emotionele intelligentie, is het vermogen om de eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheersen. Het is een essentiële vaardigheid die vaak wordt onderschat in onze prestatiegerichte maatschappij. Door je sensitiviteit kun je empathisch te reageren, om beter te communiceren en diepere, betekenisvollere relaties op te bouwen. Het maakt dat je ‘voelsprieten’ hebt om juiste keuzes te maken. Soms weet je niet waarom, maar je onderbuik vertelt je dat je die persoon wel kunt vertrouwen, de ander niet. Diezelfde onderbuik laat je weten welke keuze je moet maken in de ontwikkeling van je bedrijf. Een enorme waardevolle eigenschap!

Sensitiviteit en ondernemerschap

Ondernemers met een hoge mate van sensitiviteit zijn vaak in staat om beter in te spelen op de behoeften van hun klanten en werknemers. Door hun sensitiviteit in leiderschap pikken deze ondernemers signalen op die anderen misschien missen, wat hen een voorsprong geeft in het anticiperen op veranderingen in de markt of binnen hun team. Deze vaardigheid kan leiden tot een werkomgeving waar medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen, omdat ze mogen zijn wie ze zijn.

Daarnaast kan sensitiviteit bijdragen aan persoonlijk welzijn. Mensen die hun emoties goed kunnen reguleren, ervaren minder stress en zijn beter in staat om met tegenslagen om te gaan. Ze zijn vaak veerkrachtiger en kunnen zich beter aanpassen aan nieuwe situaties. Dit kan op de lange termijn leiden tot een gezonder en gelukkiger leven.

Negatief etiket

Toch blijft er een negatief etiket rond sensitiviteit bestaan. Veel mensen associëren het met zwakte of overgevoeligheid. Dit komt vaak voort uit een gebrek aan begrip en een cultuur die hardheid en onverschilligheid juist prijst. Gelukkig zien we steeds meer een kentering komen in de harde, prestatiegerichte wereld en worden deze misvattingen uit de weg te geruimd en de waarde van sensitiviteit meer erkend.

Kracht

Sensitiviteit is geen zwakte, maar een kracht. Het is een eigenschap die ons menselijk maakt, ons in staat stelt om dieper te verbinden en beter samen te werken. Dus laten we stoppen met het wegduwen of afkeuren van deze eigenschap en in plaats daarvan de voordelen ervan omarmen. Sensitiviteit kan ons helpen niet alleen betere leiders, maar ook betere mensen te worden.

Hoe ga jij om met je sensitiviteit? Deel je ervaringen en laten we samen de kracht van gevoeligheid steviger neerzetten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *