,

1-2-3 stappenplan voor jouw wenselijke verandering.

Verandering, wat is dat?

Veel mensen willen in hun leven een verandering naar een beter leven. Ik herken dat van mijzelf ook. Vaak hoor ik van mensen “ik wil het wel anders, ik wil graag verandering, maar ik weet niet hoe dat aan te pakken”. Wat is jouw wens voor verandering? Wat wil je veranderen? En hoe belangrijk is dat? En waar verlang je dan naar?

Hoe verander je?
Lees verder als je antwoorden wilt op deze vragen.

Allereerst is het belangrijk om te omschrijven wat verandering is.

Wat is verandering? Om verandering te kunnen begrijpen en een verandering tot stand te brengen, moeten we even onze begrippenwereld van het alledaagse leven verlaten en ons in onbekend terrein wagen: de wereld van de Quantumfysica.

Wat atomen en energie met verandering te maken heeft.

Om een heel complex fenomeen zo simpel mogelijk te omschrijven: alles in ons leven en in de wereld om ons heen bestaat uit atomen, waaronder ook de mens. Maar niet alleen ons lichaam bestaat uit atomen, maar ook ons gedrag, onze reacties en overtuigingen zijn gebaseerd op een interactie tussen materie en energie. Eigenlijk is materie energie.

En atoom is niets anders dan een bundel energie waarvan we allemaal onbewust elk moment van de dag gebruik van maken. Deze energie gebruiken we als we praten, denken, ons bewegen, reageren en bij alles wat we doen. De bron van deze energie is het atoom zelf, respectieve het elektron, dat om de atoomkern spint. Deze spin is hetgeen wat bepaald wat we denken, wat we zeggen, wat onze overtuigingen zijn. En deze spin kunnen we met onze wil op elk moment van de dag bewust veranderen.

Als ik het ene moment de overtuiging heb, dat ik het “helemaal niet” kan en het andere moment denk: wacht eens even, “misschien kan ik het wel”, dan heb ik de spin al veranderd. En daardoor, dat de spin veranderd is, volgt een stroom aan verdere veranderingen: het atoom maakt nu een verbinding met een ander atoom, en er ontstaat een veranderd molecuul; dit molecuul vormt een nieuw proteïne en dit is de basis van een veranderde zicht op de dingen – ik kan het misschien toch wel. Verandering wordt nu veel minder ingewikkeld. Je kunt met een andere gedachte al op atoom niveau jezelf beïnvloeden zodat de verbindingen zorgen dat je anders naar jezelf kijkt. Bijvoorbeeld met meer zelfvertrouwen of iets kunt wat je van jezelf niet gedacht had.

Met andere woorden: elke gedachte die gerelateerd is aan een gevoel – want het gevoel is de hoofdschakelaar in dit proces – verandert moleculaire verbindingen. En net zoals deze subatomaire deeltjes van energie (de spin) veranderen en zich in dit proces transformeren, zo kunnen wij ons leven ook transformeren.

Dit kun je zelf. Het begint bij een keuze om de verandering in gang te zetten. En zoals je leest, lijkt het niet eens moeilijk. Het begint bij een andere gedachte. Bhudda heeft er een uitspraak over gedaan:

What you think, you become.
Wat je denkt, dat wordt je.

Een hele bekende uitspraak die veel wordt gebruikt, en zoveel waarheid in zich heeft. Je kunt met je eigen gedachten sturen hoe je denkt over jezelf en anderen. Daarmee stuur je ook hoe je als mens bent.

Je gedachten zijn de meesters. En jij kunt ze aansturen.

Hoe doe je dat, het veranderen van gedachten? Daarvoor heb ik een stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1: Inzicht.

Het is van belang te kijken naar welke gedachten je nu dwars zitten. Schrijf ze eens op of overdenk dit terwijl je dit leest.

Wat belemmert jou om die verandering door te zetten?
Gedachten zoals: ‘ik kan het toch niet’, ‘het lukt me niet’, ‘ik heb nog nooit iets succesvol afgemaakt, dus dat gaat nu ook niet lukken’, ‘niemand zit op mij te wachten’, ‘ik kan niet stoppen met roken/drinken/geld uitgeven, omdat ik dan stress krijg’.
Kijk eerlijk bij jezelf welke gedachten er dwars liggen om verandering ook echt in gang te zetten?

Hoe groot is jouw verlangen naar verandering? Op een schaal van 1-10? 1 is eigenlijk geen verandering willen. En 10 als je in wezen gisteren je verandering ingezet hebt. Je wilt echt heel graag die verandering die jou je wenselijke leven oplevert.
Wees eerlijk, met hoeveel waardeer jij je wil naar verandering? Lager dan een 5? Dan heb je iets beters te doen dan dit blog te lezen. Dus op naar het volgende bericht.
Heb je boven de 5? Lees dan verder hoe je die verandering in gang kunt zetten.

Stap 2: Vervangen door helpende gedachten.

Nu je hebt gekeken naar de gedachten die ‘dwars’ liggen, kun je ze omvormen naar gedachten wat je wel helpt. Zoals je gelezen hebt, alleen deze stap veranderd de spin van je atomen waardoor andere verbindingen gemaakt worden en verandering in gang kan worden gezet.
Dit is een essentiële stap!

Vervang je gedachten voor gedachten als: ‘ik kan het wel’, ‘het lukt wel met oefening en doorzetten’, ‘ik ben waardevol voor anderen, ik heb iets te vertellen’, ‘ik kan stoppen met roken/drinken/geld uitgeven en stress op een andere manier aanpakken’.
Neem dit serieus! Dit is dé sleutel tot verandering. Je eigen gedachten erover. Je bent zelf in staat om negatieve gedachten te doorbreken en positieve gedachten er voor in de plaats te zetten.

Is dit makkelijk? Ja en nee. Een helpende gedachte is zo gemaakt. Er in geloven en doorzetten om er naar te handelen kost tijd. Het is nodig en essentieel.
Waarom voelt het dan zo moeilijk? Dat heeft met ingesleten gewoontes te maken. Je denkt dat het moeilijk is, dus is het dat ook.

Het begint met een keuze die je zelf maakt. Een verlangen om de verandering in te zetten. Een echt verlangen naar een leven aan de andere kant van die gedachte. Bedenk de mogelijkheden die je hebt wanneer je de gedachte ‘ik kan het wel’ in je systeem zet. Alles komt ineens binnen handbereik. Hoe klinkt dat?

Stap 3: Je verandering inzetten.

In stap 2 heb je je nieuwe gedachten opgeschreven of in je hoofd geprent.
Zeg deze nieuwe, positieve gedachten dagelijks, hardop tegen jezelf. Elke ochtend als je opstaat, elke avond als je naar bed gaat. En tussendoor wanneer je in de lift staan, op het toilet zit, wanneer je wacht op de trein, wanneer je in de auto zit en ga zo maar door. Schrijf ze op briefjes die je opplakt op plaatsen waar je vaak bent. Op de spiegel, op de koelkast, naast de stoel waar je vaak zit, je vindt wel een plek.
Het is belangrijk dat je jezelf helpt bij het maken van de nieuwe verbindingen. Dat lukt door er dagelijks mee bezig te zijn.

De negatieve varianten van je gedachten zullen gerust er tussendoor sluipen en aandacht eisen. Trap er niet in. Kies er voor ze te negeren. Ze komen, en ze kunnen weer gaan!

Jouw gedachten maken wie je bent.

Deze stap kan tijd nodig hebben. Er zijn mensen die een hele snelle verandering ervaren en er zijn mensen die langer nodig hebben. Een paar dagen of soms 3 maanden. Het is volhouden. Maak de keuze.

Conclusie.

Het is nodig om je negatieve gedachten te veranderen. Je hebt het nodig om te worden wie je wilt zijn.
Wil je graag een snelle manier om blijvend de belemmeringen en blokkades om te zetten in rust en vertrouwen? Een ervaring waarin jouw eigen antwoorden centraal staan? Dat kan met de methode PSYCH-K®. Deze methode zet op efficiënte wijze belemmerende gedachten of overtuigingen om in helpende, ondersteunende gedachten zodat je rust en (zelf)vertrouwen ervaart.

Wat is jouw manier om je mindset, je gedachten in de richting te krijgen zoals je dat hebben wil? Laat het weten in de comments.

Wil je hier meer over weten? Klik hier voor het ontvangen van interessante mails waarbij je als kado het gratis nieuwe E-book ‘stress loslaten met PSYCH-K®’ kunt downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *